Presenteras av Sponsrat innehåll
Fryksås Hotell & Gästgifveri - Konferens & natur
Fäboden är en samling hus och byggnader som användes till så kallad fäboddrift.

Semestra i Dalarnas unika fäbodmiljö

BoendeFryksås fäbod var länge en viktigt del av bygdens jordbruk och djurskötsel på sommarhalvåret. Nu används den unika fäbodmiljön som turistmål med en omfattande hotellverksamhet som har utsikt över både Orsasjön och Siljan.

Fäboden är en samling hus och byggnader som användes till så kallad fäboddrift, när bönder i bygden flyttade sin boskap för sommarbete och samtidigt bosatte sig i fäboden. Fryksås Hotell & Gestgifveri ligger mitt i den anrika miljön, som är en av Sveriges största och bäst bevarade fäbodar med mer än 150 timmerbyggnader.

Fryksås Fäbod

Grunden till Fryksås Fäbod lades under 1500-talet. Hit tog bönderna i Bonäs sin boskap för grönbete, medan dalkullorna använde fäbodarna till att kärna smör och ysta ost.

I slutet av 1800-talet började fäboden besökas av turister, och området började utvecklas med både hotell- och restaurangverksamheter.

På hotellet kan du bo i hotellrum, moderna fäbodrum eller fäbodsviter. Oavsett vilken typ av boende du väljer är naturen precis utanför knuten. Då fäbodarna är placerad 500 meter över havet ser man ut över både Orsasjön och Siljan.

Bland björnar och snöleoparder

Fryksås ligger tio kilometer utanför Orsa. Bara två kilometer från Fryksås hotell ligger Europas största björnpark. Här kan du se både brunbjörnar, sibiriska tigrar, snöleoparder och isbjörnar.

I björnparken hittar du också Sveriges enda exemplar av Kodiakbjörn. Vanligtvis lever björnen på Kodiakön, ett avskilt område i Alaska, men Orsa Björnpark fick för två år sedan möjligheten att ta hand om två övergivna Kodiakbjörnar.

Vilt även på tallriken

Vilttemat går igen i restaurangen på Fryksås Hotell & Gestgifveri som är klassificerad i den svenska restaurangguiden White Guide. Här kan du smaka på björnytterfilé från Dalaskogarna, renkött från Idre och fjällröding från Jämtland.

Lokalproducerat är viktigt även när det kommer till andra råvaror som används i hotellets restaurang. Rätterna innehåller till exempel egenplockad svamp och granskott från skogarna omkring Fryksås.

– Närproducerat och vilt är temat som genomsyrar vår matlagning här i hotellets restaurang. Vi har årstidsbaserade menyer för att kunna erbjuda de bästa råvarorna för säsongen, säger Ulla Karlsson på Fryksås Hotell & Gestgifveri.

Naturen lockar vinter som sommar

Hotellet erbjuder bland annat scootersafari, fisketurer och spännande björnexkursioner.
Bygden kring Fryksås, Orsa och Siljan förknippas av många med vintersport, och då främst skidåkning. Från hotellet finns anslutningsspår till Orsa Grönklitts stora skidanläggning som passar såväl slalomfantasten som den som hellre vill ta en tur i längdspåren.

Fryksås Hotell & Konferens - Fäbod.
Fryksås erbjuder en fantastisk utsikt från sina fäbodar. Här kombineras friluftsliv med god mat och roliga aktiviteter.
Vasaloppet är Dalarnas kanske mest kända årliga arrangemang, och har med åren vuxit sig till att omfatta mer än bara skidåkning. Tävlingar i cykel och terränglöpning går av stapeln under sommaren och anordnas för både barn och vuxna.

På sommaren beger sig många också till omgivningarna kring Fryksås och Orsa Grönklitt för att utnyttja skogslederna och stigarna till att cykla mountainbike. Lederna passar också som vandringsleder för dig som hellre vill njuta av naturen till fots. Med boende på Fryksås Hotell & Gestgifveri kan du träna inför kommande utmaningar och samtidigt njuta av både natur och god mat.

Fryksås Hotell & Gestgifveri erbjuder förutom hotellverksamhet och restaurang även konferensmöjligheter. Med enskilt boende finns det rum för ungefär 30 konferensgäster. Anläggningen kan också arrangera bröllop, och möjligheten finns att viga sig i den traditionella fäbodmiljön med den vackra sjöutsikten som bakgrund.

www.fryksashotell.se kan du läsa mer om hotellet och de aktiviteter som finns i bygden. Här finns också information om aktuella kultur- och musikarrangemang i området.

Redaktionen
redaktionen@temasverige.se