Presenteras av Sponsrat innehåll
Junibacken - Teater
På Junibackens teater kan man få en fördjupad inblick i bokens värld.

En fördjupad inblick i bokens värld på Junibackens teater

AktiviteterSagolekhuset Junibacken har kommit att bli känt över hela Sverige som platsen där Astrid Lindgrens historier lever vidare. Här har teatern kommit att bli allt populärare och genom att låta litteraturen komma till liv, ges en fördjupad inblick i bokens värld. En unik upplevelse som föräldrar kan dela med sina barn.

Junibacken besöks årligen av upp till 350 000 vuxna och barn och här utgör teatern en stor del av verksamheten. Vi fick en pratstund med Mikael Kallin, konstnärlig ledare på Junibacken, som ger oss en inblick i hur teater kan ge åskådarna en fördjupad inblick i bokens värld.

Sätter nytt skimmer på bokens värld

Junibacken - Barnteater
På Junibackens teater fokuserar de mycket på relationen mellan barn och vuxna.

Barnböcker är en fantastisk samling av mänsklig erfarenhet och med teater kan man sätta ett helt nytt skimmer på bokens värld. Teatern har en unik förmåga att lyfta fram det man inte ser i boken utan endast upplever mellan raderna.

– Det går inte att spela upp en bok ordagrant på en teaterscen och tänka att om boken är bra så blir teatern bra. Det behövs alltid en viss form av adaption då det är två helt olika konstformer. Och det är just det som är hela funktionen med teater, att uppleva boken ur ett nytt perspektiv, berättar Mikael.

Barn tar del av teaterkulturen

Mikael berättar att man på teatern arbetar med mänskligt liv och det har vi fått ta del av sedan 400 år f. Kr. i gamla Grekland. Då började det spelas tragedier som handlade om människan och de vuxnas liv men det tog många århundraden innan barn fick ta del av denna teaterkultur. Han utvecklar:

– Det var för på först på 70-talet som barnkulturen började handla om detsamma som vuxenkulturen. Man insåg att barn inte är små vuxna utan har sitt eget känsloliv som måste tas på allvar. Idag finns det hyllvis med litteratur om föräldraskapet och lika mycket om barns beteende, kompetens och utveckling. Men vad vi på Junibacken tycker är intressant är det som finns där emellan, relationen mellan barn och vuxna.

En upplevelse man delar med sitt barn

Junibacken - Mikael Kallin
Mikael Kallin, konstnärlig ledare på Junibacken.

Under 2016 ska Junibacken visa tre premiärer som grundar sig i böcker som belyser hur vi lever tillsammans som barn och vuxna. Junibacken har valt de tre böckerna Koko och Bosse av Lisen Adbåge, Vem hämtar vem? av Siri Ahmed Bäckström och Karin Cyrén och Vem städar inte? av Stina Wirsén.

Tanken och ambitionen med temat är att både barn och vuxna ska känna igen sig i de skeenden och människor som gestaltas. I barnlitteraturen skildras vårt gemensamma liv, barnets och oss vuxna. Hur vi hänger ihop, hur vi slängs runt och hur vi möts!, avslutar Mikael.

junibacken.se kan du läsa mer om kulturhuset Junibacken och dess teater för både barn och vuxna.

Redaktionen
redaktionen@temasverige.se