Presenteras av Sponsrat innehåll
Hallands kulturhistoriska museum - Fästning & Bockstensmannen
Fängslas av historien på Varbergs fästning. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum.

Dramatik på Varbergs fästning i sommar

AktiviteterPå den halländska kusten reser sig Varbergs fästning med Hallands kulturhistoriska museum. I den historiska miljön finns ett modernt museum där historien får liv.

I hjärtat av Halland ligger Varbergs fästning. Befästningen grundades redan på 1300-talet av den danske greven Jakob Nielsen. Här finns Hallands kulturhistoriska museum som erbjuder spännande utställningar och dramatiserade rundvandringar med fokus på Hallands kulturarv.

Under det gångna året har museet varit stängt för omfattande renovering och modernisering. Mycket nytt har tillkommit men renoveringen har även inneburit att man framhävt den medeltida arkitekturen och öppnat upp historiska delar som tidigare varit stängda. Den 15 juni invigs det nyrenoverade museet med pompa och ståt, uppträdanden och överraskningar.

En mötesplats för alla åldrar

Museet drar publik från hela Sverige som kommer för att uppleva dess kulturhistoriska utställningar och visningar. Christina Andersson-Wiking, 1:e antikvarie, berättar att de ibland tar emot upp till tolv skolklasser per dag, och vissa sommardagar besöks anläggningen av över 1000 historieintresserade gäster i alla åldrar.

Renoveringen och moderniseringen ligger även till grund för att klara av den stora publiken. Receptionen och butiken har byggts om och finns nu i lokaler med utsikt mot Västerhavet, kanske Sveriges vackraste reception och butik, enligt Christina. Till sommaren öppnar också Kafé Kulknappen med bakverk inspirerade av historiska recept och halländska smaker.

Dramatik och skådespel

På Varbergs fästning anordnas guidade rundvandringar där man får ta del av fästningens historiska roll och betydelse. En av de stora publikfavoriterna är de dramatiserade vandringarna där man med spänning och humor fängslar publikens intresse. Historia brukar ofta kretsa kring kungar, slag och årtal, men på Hallands kulturhistoriska museum har de tagit perspektiv från den vanliga människan.

– Med skådespel dramatiserar vi händelserna som skedde här 1612 när Halland var danskt och vi var i brinnande krig med svenskarna. I bastionerna trängs soldaterna, många av dem värvade halländska bönder. De faller offer, inte för svenskarnas kulor, utan för sjukdomar och umbäranden. Samtidigt pågår förberedelserna för slottsherrens bröllop så kökspersonalen har fullt upp med pastejer, ål och marsipan. Museet, fästningen och vandringarna ger historien ett sammanhang, något som fått otroligt positiva reaktioner, berättar Inger Alebo, museipedagog, som författat manus och håller i vandringarna.

Nya utställningar

När museet öppnar i juni är alla utställningar nya. Utställningen Halland genom tiderna tar med besökaren på en tidsresa som börjar strax efter det att inlandsisen smält och slutar i vår egen tid. Här får man möta sjörövare och halländska emigranter såväl som dagens Gekås-shoppare.

Konstnärskolonin Varbergsskolan visar verk av Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström. I en ny utställning presenteras konstnärerna, staden och måleriet och verken sätts in i ett internationellt sammanhang. I sommar visas också världens största samling björktavlor i Älskade björk, och modern glaskonst i Pull Twist Blow.

Möt Bockstensmannen

Hallands kulturhistoriska museum - Bockstensmannen
Möt Bockstensmannen i nyproducerad utställning. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum.
Har du hört talas om Bockstensmannen? Denna mytomspunne man dog på 1350-talet och hans välbevarade kvarlevor påträffades först 1936 i Bockstens mosse strax utanför Varberg.

Idag vilar han på museet, vars omfattande utställning presenteras i ny tappning där den senaste forskningen kommer avslöja nya pusselbitar om hans hemlighetsfulla och tragiska öde. En rekonstruktion visar hur han troligen såg ut och en nyproducerad film om Bockstensmannen bjuder på både spänning och överraskning.

Förberedelserna för sommarens spännande utställningar är i full gång för att stå klart den 15 juni för nyöppningen. Besök www.museumhalland.se för fullständigt program och mer information om museets kommande utställningar och vandringar.

Redaktionen
redaktionen@temasverige.se