Presenteras av Sponsrat innehåll
Frilutsmuseet Gamla Linköping - Museum & Historia
För att rädda delar av den äldre bebyggelsen skapades ett friluftsmuseum som kom att innehålla Sveriges största museala stadskvarter.

Besök Friluftsmuseet Gamla Linköping

Att bygga ett Skansen i Östergötland var ett av målen när Friluftsmuseet Gamla Linköping skapades under 1940-talet. Fler än 100 gamla byggnader har bevarats och berättar om svunna tider genom museiinteriörer, gammaldags hantverk och historiska aktiviteter att testa på.

Under 1940-talet revs många gamla hus i Linköping för att ge plats åt nya och moderna. För att rädda delar av den äldre bebyggelsen skapades ett friluftsmuseum som kom att innehålla Sveriges största museala stadskvarter.

Tidernas sommar för familjen

Från slutet av juni till mitten av augusti anordnar Friluftsmuseet Gamla Linköping något som de kallar för Tidernas sommar – Historien blir verklighet. Där har du möjligheten att uppleva och prova på många olika aktiviteter som var vardag för människor för hundra år sedan.

Under Tidernas sommar anordnas familjeaktiviteter varje dag. Här kan du testa på att åka häst och vagn, gå i luffarskola eller besöka repslageriet där du kan prova på att slå ett eget rep. Museet har också något som de kallar Barnens bod, där man kan leka handelsbod och väga och mäta olika varor.

– Förutom aktiviteter man kan delta i själv har vi också gatumusikanter som underhåller i kvarteren. Vi har också gatuskådespelare på området som går runt hela dagarna och spelar upp olika scener som till exempel bankrån eller något annat dramatiskt, berättar Maria Hälleberg, intendent för kommunikation och program på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Lantlig bebyggelse vid Valla Gård

Frilutsmuseet Gamla Linköping - Museum
Här kan besökare uppleva hantverk från förr.
En kort promenad eller en tur med tuff-tuff-tåget tar dig genom naturreservatet Vallaskogen fram till Valla Gård. Här visar museet upp en mer lantlig bebyggelse. Själva mangårdsbyggnaden är en folkhögskola men runt omkring finns byggnader som hör till museiverksamheten.

Vid området kring Valla Gård finns både järnvägsmuseum, vagnmuseum och lantbruksmuseum. Det finns även ett stort ponnystall där man anordnar ponnyridningar för barn, och en avdelning med djur som getter och kaniner. På sommaren har man chansen att träffa de flesta djur utomhus i hagar.

Med både stadskvarter och lantlig bebyggelse samt en bit av naturreservatet Vallaskogen, vill Friluftsmuseet Gamla Linköping visa sambandet mellan skog, stad och land.

Gammaldags hantverk och modern design

För dig som besöker Friluftsmuseet Gamla Linköping utan barn finns flertalet intressanta miljöer att uppleva och aktiviteter att ta del av. Det finns ett tjugotal olika museiinteriörer på området, och flera utställningar att besöka som handlar om bygdens stads- och industrihistoria med mera.

Butikerna i stadskvarteren har öppet hela året. Där kan du handla både traditionellt hantverk och mer modern design, samt närproducerade matvaror och andra lokaltillverkade produkter. Området har också flera restauranger och caféer, som i år kommer utökas med både våffelstuga och glasscafé.

– Nästan alla byggnader på området kan du gå in i, antingen för olika aktiviteter, utställningar eller butiksbesök. Vad som är unikt med Gamla Linköping är dock att vi faktiskt har ett antal människor som bor på området året om, berättar Maria Hälleberg.

Friluftsmuseet Gamla Linköping har öppet året runt och anordnar flertalet aktiviteter även på vinterhalvåret. På www.gamlalinkoping.info kan du läsa mer om museiområdet och genom evenemangskalendern få reda på vilka olika aktiviteter som anordnas under året.

Redaktionen
redaktionen@temasverige.se