Presenteras av Sponsrat innehåll
Hotel Gyllene Uttern - Hotell & Konferens
Hotel Gyllene Uttern ligger mitt i Grevskapet Gränna, som grundades av greve Per Brahe den yngre 1652.

Anrika Hotel Gyllene Uttern vid Vättern

BoendeRedan 1933 invigdes Sveriges första motorhotell Hotel Gyllene Uttern strax norr om Jönköping. Motorvägen intill, Vätterleden, är numera utsedd till Sveriges vackraste, och hotellet kan stoltsera med en vidsträckt utsikt över både Vättern och Visingsö.

Hotel Gyllene Uttern
  • Hotellet invigdes 1933 och var Sveriges första motell och vägkrog.
  • Den första byggnaden inspirerades av Bollnässtugan på Skansen.
  • Ytterligare byggnader tillkom så småningom. En slottsborg byggdes med inspiration från Brahehus i Gränna, Visingsborg på Visingsö och Västanå slott.
  • Under 50- och 60-talet var kapellet på Hotel Gyllene Uttern ett av de mest populära vigselkapellen i Sverige.

Hotel Gyllene Uttern uppfördes på en plats som många bilresenärer brukade stanna vid för att ta en paus och njuta av utsikten utöver Vättern. Från början utgjordes anläggningen endast av en restaurang och några få stugor, men idag finns hela 51 rum på hotellet.

Polkagristillverkning och hästdragna vagnar

Hotel Gyllene Uttern ligger mitt i Grevskapet Gränna, som grundades av greve Per Brahe den yngre 1652. I omgivningarna kring hotellet finns flera historiska efterlämningar, så som slottsruinerna Brahehus norr om Gränna och Visingsborg på Visingsö.

Många av de som besöker hotellanläggningen väljer att ta en tur över till Visingsö. En av öns främsta aktiviteter är att åka de berömda hästdragna vagnarna Remmalag. På fastlandet är det populärt att prova på att tillverka egna polkagrisar, det traditionella godiset som förknippas med Gränna.

– På vår hemsida guidar vi till mängder av utflyktsmål och tipsar om aktiviteter i vår närhet. Vi har också olika paketerbjudanden där till exempel färjebiljetter till och från Visingsö ingår, säger Maria Ekblom, platschef på Hotel Gyllene Uttern.

En naturlig rastplats

Hotel Gyllene Uttern - Utsikt
Utsikten från Hotel Gyllene Uttern är slående.
Oavsett anledning till att du stannar till vid Hotel Gyllene Uttern, är det oundvikligt att inte fascineras av utsikten över sjön. Vid vackert och klart väder ser du både Visingsö och Vätterns västra strand.

Då grunderna till hotellet lades vid en redan befintlig rastplats är det många förbipasserande som forfarande väljer att stanna för en kopp kaffe eller en bit mat i hotellets restaurang. Hotel Gyllene Uttern som resmål har blivit känt i hela Sverige tack vare läget, både för utsikten och närheten till motorvägen.

– Att vi ligger så nära motorvägen men ändå kan erbjuda en sådan hänförande utsikt är något unikt. Vi ligger ju precis vid en knutpunkt mellan både Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför blir vi ju också en naturlig plats att stanna på, men även en plats för företag med många filialer att sammanstråla på, berättar Nicklas Falk.

Nyrenoverade hotellrum

Trots att Hotel Gyllene Uttern är ett anrikt hotell med en gammal historia, har det utvecklats till en modern anläggning. En stor del av hotellrummen är nyrenoverade och utbyggda för att kännas mer rymliga.

– Vi har olika slags boendetyper beroende på vilka önskningar gästerna har. Det finns såväl klassiska som mer moderna rum, och som barnfamilj kanske man trivs bäst i en av våra stugor, berättar Nicklas Falk.

Hotel Gyllene Uttern erbjuder förutom den traditionella hotell- och restaurangverksamheten även arrangemang av bröllop och fest. Framåt jul är även hotellets julbord ett dragplåster för såväl företag som privatpersoner. Besök www.gylleneuttern.se för mer information om hotellets aktiviteter och erbjudanden.

Redaktionen
redaktionen@temasverige.se